Verhuren koophuis

  • karin stellingsma

    Hallo,

    Weet iemand wat je moet doen, als je je koophuis wil gaan verhuren bij emigratie?

    Moet je dit melden bij je hypotheekverstrekker?

    Enz.?????

    Karin

  • mariannekaz

    Als er nog een hypoyheek op je huis is, is er meestal toestemming nodig van de verstrekker

    lees je contract daar even op na

  • robm

    Zolang je aan je verplichtingen voldoet zal het de hypotheekverstrekker niets uitmaken of je huis wordt verhuurd.

    Je kan het beste een beheerder in de arm nemen die alles voor je regeld als je zelf in het buitenland zit. Makelaars doen deze dienstverlening en weten ook alle ins en outs. Ook in geval van onderhoud en calamiteiten.

    Je huurder zal ook een aanspreekpunt willen hebben als er met het huis iets aan de hand is waarvoor de eigenaar verantwoordelijk is.

  • stippel

    Ja, je moet toestemming hebben van je hypotheekverstrekker en het moet een tijdelijke oplossing zijn. Als je nu al zeker weet dat je permanent gaat emigreren, moet je dat in elk geval niet aangeven bij je hypotheekverstrekker Daar wordt niet mee akkoord gegaan. (volgens mij kun je dat ook nooit zeker weten zonder dat je het eerst geprobeerd hebt, dus zwendel is dit niet).

    Laat je door de belastingdienst informeren over hoe en of je belasting moet betalen over je huurinkomsten (Belastingdienst buitenland, bereikbaar via de belastingtelefoon).

    Verder moet je goed opletten hoe je je huis verhuurt, als je terug wil moet dat natuurlijk wel kunnen. Je kunt een huurcontract opstellen met een diplomatenclausule waardoor je terug je eigen woning in kunt. Je zult een zaakwaarnemer ter plekke nodig hebben om in geval van onderhoud of conflicten namens jou te handelen (het is erg lastig om vanuit Tjieletjappeland een rubbertje voor de stortbak van de WC te regelen en een mannetje dat dat rubbertje er in komt zetten).

    Er zijn gespecialiseerde verhuurbedrijven die je huis onder hun hoede kunnen nemen tijdens jouw afwezigheid, maar daar betaal je dan wel wat voor. Het kan de moeite zijn, als je zelf geen kopzorgen wil tijdens je verblijf in het buitenland.

    Je huis is het makkelijkst te verhuren als je het gemeubileerd doet. Overweeg of je je dierbare spullen ergens wil opslaan en je huurders op 't goedkope IKEA-bankstel wil laten zitten. Als je al je spullen meeneemt naar het buitenland, is het te overwegen om je huis met andere spulletjes in te richten.

    Succes!

  • ech

    Terzijde: denk erom, dat je dan Nederland niet metterwoon (zo heet dat nu eenmaal) verlaat en dat heeft fiscus gevolgen. Je mag bijvoorbeeld geen auto mee terugnemen bij remigratie.

    Bedenk ook, dat je met een huis in de niet vrije sector ook problemen kan krijgen.

    Hoopjes problemen, ik zou het je niet aanraden als het niet nodig: aanhouden, maar niet verhuren of gemeubileerd verhuren aan expats of lekker makkelijk verkopen.

  • Reiziger

    Beste Karin,

    Ikzelf heb er geen goede ervaringen mee. Maar ik moet daar meteen bijzeggen dat ik in Amsterdam een koopwoning bezat. En Amsterdam heeft zo zijn eigen regels.

    Het verhuren heb ik gedaan via Perfect Housing in Amsterdam. Zij zorgen ervoor dat je huis verhuurd wordt en mocht er iets zijn dan zoeken zij een oplossing via een beheersbedrijf (daar betaal je extra voor). Klinkt ideaal, maar in de praktijk werkt het zo helaas niet. Wij hebben in totaal 3 verschillende huurders gehad voordat we het zat waren: De verhuursmaatschappij zorgt eigenlijk vooral dat zij betaald worden. Maar de problemen worden naar jou doorgeschoven. De geclaimde ervaring is er eigenlijk niet. Zij hebben gewoon een paar standaard contracten. Verder dien je akkoord te gaan met hun voorwaarden die hen vrijpleitten van elke schuld.

    In Amsterdam is het zo dat je huis niet langer dan ik geloof 6 maanden leeg mag staan. Daarna moet het verhuurd worden. Zoals de meeste woningen in Amsterdam was ook de onze onder de 75m2. Dit betekend dat je het voor de sociale huurwoning prijzen moet verhuren. Zo maak je eigenlijk altijd verlies. Zeker als je de kosten van verzekeringen, beheersmaatschappij, meubilair, onderhoud etc erbij rekent.

    Hierboven wordt ook de diplomatenclausule vermeld. Hadden wij ook. Ook hadden wij en de bewoners een contract met de stad, een zogenaamde huisbewaringscontract. Wij zorgden er ook voor dat er alleen expats in het huis kwamen zodat we enige zekerheid hadden dat ze zouden vertrekken. Helaas nam de laatste een Nederlandse vriendin. Na beeindiging van de relatie ging de expat weg en zij bleef. Dan blijkt dat het feitelijk onmogelijk is die persoon eruit te krijgen, ondanks dat zij niet in het huurcontract staat vermeld. De stad helpt niet mee, ondanks dat zij jou dwingen het huis tegen een zeer lage prijs te verhuren en dat je via hen een contract hebt afgesloten.

    Ik kan je vertellen dat het een lijdensweg was om haar eruit te krijgen. Via de gerechtelijke macht lukte het na een jaar nog niet. Ook al heb je gelijk, er zijn geen middelen om jou te helpen. De politie mag enkel op de deur kloppen en proberen de bewoner te verzoeken het huis te verlaten. Via een list zijn we haar dan toch kwijt geraakt. Maar de kosten zijn al met al toch bijna 20.000 Euro geweest.

    Denk verder ook aan hoe je het huis denkt te gaan managen vanuit het buitenland. De beheerder dient je huis na vertrek van de huurder te controlere op schade. Maar die kan ook wat missen. Soms zijn die fouten erg kostbaar. Ook maken huurders bv de magnetron of bankstel stuk. Hoe ga je daarmee om en kun je dat vanuit het buitenland? Laat ook het verleden van je huurders checken. Helaas is er een groep die er een sport van maakt om ravages achter te laten.

    Als je het toch doet, probeer een maatschappij te vinden waar je een telefoonnummer van een 3-tal verhuurders kan loskrijgen. En dan vooral huurders zoals jij, met verhuur van eigen huis. Zo kun je nagaan of de praktijk strookt met het verkoopverhaaltje. Verder als het mogelijk is, bereid een potje voor gerechtelijke kosten voor. Van mijn mede-expats begrijp ik toch dat dat geen onnodige luxe is.

    Misschien ben ik te pessimistisch geworden, maar ik zou het je niet kunnen raden.

    Groetjes,

    Reiziger