Ik vraag me af of koffieleuten echt “nederlands” is. Hier drinkt men ook wel koffie, maar zonder toeters en bellen. Hier (Frankrijk) is het “apéritief” en “dessert” waarvoor men elkaar uitnodigt. Natuurlijk geen gezelligheid zonder alcohol en eerlijk gezegd hebben wij ons deze gewoonte eigen gemaakt. Geen serieuze saaie gesprekken, waarbij de één nog schoner en perfecter wil zijn dan de ander. Vooral niet de vuile was buiten hangen. Nee, de sfeer met een beetje alcohol erbij is gelijk losser, opener en gezellig. Wanneer men serieuze problemen, relatieproblemen, financiële problemen of wat voor problemen dan ook heeft, een flinke borrel, even erover praten, klagen, schelden of huilen en daarna weer moppen tappen of anders lol maken en men kan er weer tegenaan. Als een kennis even onverwachts langskomt is het meestal net voor het eten, want dan is het tijd voor het aperitief, s'avonds kan dat rustig nog na achten, s'middags rond twaalven. Wat zoutjes erbij, dat is ook nog goed voor de eetlust (zout maakt dat men trek krijgt en dorst natuurlijk), tevens verbrandt de alcohol tussen het eten door alvast wat colorieën.
Wat ik bedoel is, dat een cultuurgewoonte wat eten en drinken betreft al veel veranderd in de onderlinge mentaliteit!