Emigreren fiscaal aantrekkelijker
5 maart 2008, 8:00 uur | FD.nl
Door: Taco Mulder
Het wordt aantrekkelijker om te emigreren. Tenminste, als de Hoge Raad het advies overneemt van de advocaat-generaal dat de fiscus geen emigratieheffing ('conserverende aanslag') mag opleggen over de pensioenrechten en lijfrentes van emigranten.
Het wordt aantrekkelijker om te emigreren. Tenminste, als de Hoge Raad het advies overneemt van de advocaat-generaal dat de fiscus geen emigratieheffing ('conserverende aanslag') mag opleggen over de pensioenrechten en lijfrentes van emigranten.
Belastingverdragen
Volgens advocaat-generaal Peter Wattel schendt de fiscus de belastingverdragen die Nederland met een groot aantal landen heeft gesloten door het pensioenvermogen van emigranten tegen Nederlandse tarieven te belasten. Het land waar de emigrant na zijn verhuizing woont, heeft in dit geval het recht om belasting te heffen over de periodieke uitkering of de eenmalige pensioenafkoop, aldus Wattel. In driekwart van de gevallen neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over.
Conserverende heffingen
De Belastingdienst legt conserverende heffingen op om te voorkomen dat Nederlanders belasting ontwijken door te emigreren. Bij de opbouw van een pensioen mag de premie hier tot op zekere hoogte worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Voorwaarde is wel dat bij uitkering van het pensioen alsnog belasting wordt afgedragen.
Zonder emigratieheffing loopt de Nederlandse fiscus het risico dat de emigrant na emigratie zijn pensioen afkoopt, vaak tegen een beduidend lager belastingtarief dan het Nederlandse. Bij de conserverende aanslag wordt het Nederlandse tarief toegepast op het pensioenkapitaal. Pas als binnen tien jaar na emigratie een ‘verboden’ handeling plaatsvindt (zoals afkoop), wordt de conserverende aanslag ingevorderd.
Verlost van emigratieheffing
Als de Hoge Raad het advies overneemt, betekent dit dat veel Nederlandse emigrés die in het verleden in beroep zijn gegaan tegen de conserverende belastingaanslag, verlost worden van de Nederlandse emigratieheffing en hun pensioen in veel gevallen fiscaal zonder Nederlandse belastingheffing kunnen afkopen. De Nederlandse fiscus ziet dan zijn belastingclaim als sneeuw voor de zon verdwijnen. De belastingdienst van de nieuwe woonstaat van de emigrant kan vervolgens wel belasting heffen, maar in veel gevallen is dit beduidend minder dan de Nederlandse heffing.
Het advies van Wattel lijkt niet alleen gevolgen te hebben voor pensioenen, maar ook voor lijfrentes waarvoor de emigratieheffing eveneens geldt. Waar bij pensioenen vaak nog juridische belemmeringen bestaan voor afkoop, is dat bij lijfrentes niet het geval.
Regels Oeso-model
Volgens Wattel is de greep die Nederland wil houden op de hier opgebouwde pensioenen in strijd met de regels van het model dat de Oeso, de club van industrielanden, heeft opgesteld voor belastingverdragen. In een eerder advies aan de Hoge Raad over de conserverende heffing voor directeuren-grootaandeelhouders (dga's) die hun aandelen in hun bv verkopen, stemt Wattel overigens wel in met deze voorlopige aanslag. ‘Daarom was ik, en met mij veel andere fiscalisten, in eerste instantie wel verrast over dit laatste advies. Wattel legt echter goed uit waarom hij zich in het laatste geval baseert op een ander, voor de fiscus veel beperkender, artikel uit het Oeso-model’, licht Van Eijsden toe.
Belastingverdrag
Het advies geldt dus niet alleen bij emigratie naar een lidstaat van de Europese Unie. Ook andere landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft afgesloten, zoals het emiraat Dubai, dat geen inkomstenbelasting kent, vallen eronder. Het belastingverdrag met Dubai is nog niet van kracht.
Bij de Belastingdienst kon een woordvoerder gisteren nog geen inschatting geven van wat de afschaffing van de emigratieheffing zal betekenen voor de schatkist.
Metadata
Publicatie Datum woensdag, 5 maart 2008 8:00
Auteurs Taco Mulder
Personen Wattel, P.
Bron FD.nl
Copyright Jaar 2008
Trefwoorden emigratie;belastingen;pensioenfondsen;recht en wetgeving
Categorie Voorpagina
Pagina Nummer 1
Volgnummer 22
Bijlage Naam Het Financieele Dagblad