AOW in Europa

  • pierre

    Hallo allemaal, heeft iemand hier op dit prikbord ervaring met AOW in het buitenland? Mijn ouders denken erover om bij ons in de buurt te komen wonen (Frankrijk), maar na wat zoeken op internet zijn de berichten vooral verwarrend wat betreft de kosten van zorgverzekering en af te dragen lasten. De grote vraag is ; kun je rondkomen van AOW en een klein pensioentje in het buitenland of begrijp ik het goed dat nederland inhoudt voor AWBZ en andere premies, zonder dat men er aanspraak op kan maken? Betaalt men meer lasten als men in het buitenland woont of is dat voor iedereen gelijk?

  • isan boer

    Hebben je ouders recht op 100 % AOW ?

    Laten ze zich uitschrijven in Nederland?Bij de belasting dienst dus .

    Ik ben geen Frankrijk specialist,maar als je in Nederland kan rondkomen met AOW en een klein pensioentje,dan kan je dat in Frankrijk ook.

    Natuurlijk niet in een dure wijk in Paris,maar gewoon op het platteland is alles mogelijk.

    Zorgverzekering afdracht weet ik niet,was met de Pensionadas in Spanje toen een hele toestand,is dacht ik geregeld?

    Succes.

  • pierre

    Bedankt voor je reactie!

    Ze hebben inderdaad recht op 100% AOW. Het is ons ook niet duidelijk met die toestand van de zorgverzekering, er is bijna niets over te vinden hoe het er nu voor staat, maar is er ook wat veranderd of juist niet? De bedoeling zou wel zijn op het platteland te gaan wonen, eenvoudig maar rustig.

    Ze verkopen dan hun huis om hier weer terug te kopen.

  • dirk

    in de EU landen wordt volledige AOW uitgekeerd, en in het ene land betaal je meer belasting dan het andere land.mijn advies is om uw ouders te vragen wat hun bruto maandinkomen is en daarmee in Frankrijk naar een belastingconsulent

    te gaan om te berekenen wat ze netto ontvangen als ze in Nederland zijn uitgeschreven.u kan dan een overweging maken wat te doen.

  • isan boer

    Een dingetje nog,in Frankrijk is de oude dag voorziening niet zo geregeld als in Nederland!

    Dat weet ik omdat een nicht van mijn moeder daar gewoond heeft.Is nu al jaren overleden,maar veel Nederlanders maken de fout om “ onze” maatstaven mee te nemen all over the world! En dit gaat helaas bijna nooit op!

    Uitzondering zijn IJsland,en de andere scandinavische landen.

    De zorgverzekering kan uitsluitsel geven,en soms in het mogelijk om in de EU gewoon bij dezelfde te blijven.Goed het huiswerk maken,om latere bijzonderheden voor te blijven.

    Nogmaals succes.

  • JoHo Just

    Wat betreft de zorgverzekering: ze dienen dan bij het CVZ een E121 formulier aan te vragen, www.buitenland.cvz.nl.

    Ivm AOW inkomsten vanuit NL zijn ze verplicht via NL verzekerd. Hoogte afdracht (aan CVZ) afhankelijk van nieuwe woonland. Met dat formulier kunnen ze zich inschrijven bij het Franse ziekenfonds. Dekking volgens Franse maatstaven, je zal zelf het beste weten of dat mogelijk is. En ook of er (zeker gezien leeftijd) bijverzeker mogelijkheden zijn.

    Just

    JoHo

  • Loyens

    Informeer bij de Sociale Verzekeringsbank. Ik denk dat de contacten met Frankrijk verlopen met SVB kantoor Breda of Roermond.

  • BW

    Er is een uitgebreide Europese Richtlijn over sociale verzekeringen en zekerheid in het het buitenland. Daarin staat ook één en ander over de ziekenzorg. Wel moeilijk te volgen als je geen jurist bent. Prof. F.J.L. Pennings schreef een leesbaar boek erover, Grondslagen van het Europese sociale zekerheidsrecht.

    Je kunt ook eens met het gratis nummer van de FNV bellen. Daarvoor hoef je geen lid te zijn. Je kunt dergelijke vragen daar ook stellen.

  • elounda

    Begrijp ik 't goed dat als je na je 65-ste vestigt in een van de andere EU-landen en je dus hebt laten uitschrijven hier in Nederland, dat je dan toch een beroep kunt doen op je overigens zelf opgebouwde AOW.

    Ik was in de veronderstlling dat je je AOW zou kwijtraken zodra je de grens overgaat en daar blijft.

  • JoHo Just

    Klopt. Zie www.svb.nl voor meer info: -> internationaal -> uw uitkering in het buitenland. Voor EU landen kan het dus, de EU heeft dus ook voordelen wat dat betreft ….En het kan ook in veel andere landen, maar niet overal.