Werkgevers zien talent vertrekken

  • Niels

    DEN HAAG - Werkgevers maken zich zorgen over de uittocht van hoogopgeleid talent naar het buitenland. Ze vinden dat de overheid de vlucht veel serieuzer moet nemen. Vorig jaar verliet een recordaantal van 130.000 mensen Nederland.

    Uit trendonderzoek blijkt bovendien dat één op de drie Nederlanders er wel eens over denkt te emigreren. Als motief daarvoor wordt steeds vaker ‘onaangenaam gedrag van medeburgers’ genoemd. Vaak zijn de emigranten hoger opgeleiden, zeggen trendwatchers.

    ,,Dat is een signaal'', zegt een woordvoerster van MKB Nederland, de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. De organisatie spreekt van een ‘bedreiging voor de kenniseconomie’.

    Hoogopgeleiden verlaten het land omdat ze een betere kwaliteit van leven zoeken. Daarnaast zijn ze de regels beu, signaleert de woordvoerster van MKB. Het rijk zou het jonge ondernemers aantrekkelijker moeten maken hier te blijven. ,,Maar als je kijkt naar wat er in de praktijk aan lastenverlichting wordt gedaan, dan blijkt dat wat er aan de voorkant wordt geschrapt er aan de achterkant weer bij komt.'' Ook VNO-NCW maakt zich zorgen over de uittocht. ,,Het kabinet moet aan de slag. Het is erg jammer als jong ondernemend talent vertrekt.''

    Dat steeds meer mensen het onaangename gedrag van medeburgers opvoeren als reden voor emigratie zou de politiek aan het denken moeten zetten, zegt Frans Buysse van adviesbureau Buysse Immigration. Trendanaliste Justien Marseille van The Future Institute denkt dat de ontwikkeling doorzet. ,,Het verlangen om te emigreren is bij een trendsettende meerderheid aangekomen.''

    http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=96825

  • Eric S'pore

    Grappig dat elk land precies hetzelfde zegt over zijn emigranten.

    Ik woon in Singapore en ook hier zegt de regering en de werkgevers: Wij zien het hoogopgeleide talent vertrekken en dat is zorgelijk.

    Welnu, in een globaliserende wereld, zoals de werkgevers die vast ook graag zien voor hun afzet en verkoop, hoort het er nu eenmaal bij dat ook de factor arbeid of employability, zoals het zo mooi heet, ook globaliseert.

    Niets om je druk over te maken dus.

    Eric

  • P.

    Dat is inderdaad waar wat je zegt, Eric. Ook (hier) in Nieuw Zeeland is volgens de regering een trek van hoogopgeleiden naar het buitenland gaande. Aan de andere kant is Nieuw Zeeland juist weer erg in trek bij immigranten.

    We worden steeds meer een internationale gemeenschap van mensen die tijdelijk of voor lange termijn hun geboortegrond verlaten.

    Helaas zijn er nog altijd streken (Nederland?) waar een deel van de lokale bevolking nogal vastgeroest is in hun ideeen en gewoonten, en het niet zo op hebben met die rare niewkomers.