Welk land?

  • Farah

    Hallo allemaal,

    Misschien een beetje een vreemde vraag, maar is er iemand die een idee heeft wat een goed land voor ons zou kunnen zijn?

    Ons gezin bestaat uit mijn man, mijzelf en onze 4 kindjes (tussen 8 jaar en 3 maanden).

    Het is al jaren onze droom om te emigreren (we wonen nu in België, maar dat is niet echt buitenland :-)) Ik weet niet of het er uiteindelijk echt van gaat komen, maar als we het doen willen we goed voorbereid zijn. We zullen op zijn vroegst pas over 4-5 jaar kunnen vertrekken en hopen dan wel wat geld te hebben. Zouden we een keuze kunnen maken, dan denk ik dat we die tijd toch wel nodig zullen hebben om voor te bereiden.

    Mijn man heeft een bedrijf en ik ben thuisblijfmoeder. Ik geef onze kinderen ook thuis les en zou dat toch wel willen blijven doen tot de kinderen een jaar of 14 zijn.

    Als we denken aan een land waar we naartoe zouden willen gaan zou dat aan de volgende voorwaarden moeten voordoen:

    Mogelijkheden voor zelfstandigen (mijn man moet daar dan een bedrijf op kunnen zetten zonder al teveel problemen)

    Thuisonderwijs moet legaal zijn

    Goede zorg bij ziekte

    Evt. een internationale school in de buurt

    O ja, waarom we weg willen uit België? Hoofdzakelijk vanwege de ruimte. Het zou heerlijk zijn om ergens in de middle of nowhere te kunnen wonen. Wat dat betreft lijkt Canada me geweldig. VS valt af. Verder ook wel vanwege de modernisering/automatisering hier. Het trekt mij helemaal niet om straks op elk moment gevolgd te kunnen worden enzo. Dan liever wonen in een land waar ze nog een paar jaar terug in de tijd zitten wat dat betreft, alhoewel dat dan waarschijnlijk ook niet eens zo lang zo zal blijven.

    Mijn droom is het altijd geweest om een kindertehuis te beginnen in Brazilië. Nu ik zelf nog kleine kindjes heb zal dat nog niet kunnen, maar misschien dat we ons kunnen gaan settelen ergens waar dat in de toekomst wel nodig is.

    Zuid-Amerika trekt mij enorm. Ik ben 1x in Brazilië geweest, maar dat is al lang geleden. Ik ben ook in de Dominicaanse Republiek geweest, maar heb daar niet veel meer gezien dan een vakantie resort.

    Als er iemand is die bij het lezen een land te binnen schiet: laat het me weten! Wie weet komt er iemand met een heel goed idee op de proppen.

    Groeten, Farah

  • mark

    Volgens mij een beetje contradictie. Middele of Nowhere vs internationale school in de buurt.

    Internationale scholen zitten meestal bij de grote steden en zeker niet in de “middle of Nowhere”

    Je zegt dat VS afvalt,maar daar is zeker home schooling legaal. En in bepaalde gebieden, is het echt : Middle of nowhere, met goede zorg.

    In de outback van australie krijgen kinderen les via de telefoon ( nu PC)_ en dus ook verder thuis school.

    Anders Nieuw Zeeland? Daar lopen ze wel achter op de rest van de wereld ( nu krijg ik veel mensen uit Nieuw Zeeland over mij heen).

    Zuid Afrika loopt zeker ook achter, alsook gebieden in de VS. Maar in Zuid Afrika is in Hoedspruit een bush school. De kinderen krijgen les, bijna tussen de olifanten/leeuwen etc en deze school is internationaal. ( wel duur)

    Misschien dichter bij huis : Noorwegen/Zweden of Finland.

    Zweden is 11 keer zo groot als Nederland,maar 8 miljoen inwoners, waarvan Stockholm 1, 5 miljoen. Wel lid van Eu dus makkelijk binnen te komen en taal is zo geleerd binnen 5 jaar. Misschien kan je man vanuit zijn bedrijf al wat opstarten in Zweden?

    succes

  • Farah

    Middle of Nowhere is een beetje overdreven, maar een gebied waar je gewoon nog een paar km van je buren af zit ofzo. Waar je hond los kan lopen zonder dat de buren meteen de politie bellen als hij een keer buiten de omheining loopt, bij wijze van spreken. Zo ongeveer een uur-2 uur van een stad met een ziekenhuis en evt. een int. school/universiteit bedoel ik dan dus.

    Niet zoals we hier wonen, aan de rand van een woonwijk en zeker niet in een stad bedoel ik dan.

    Overigens is homeschooling in de VS absoluut niet illegaal. Veel vrienden van mij doen dat daar. Verder lijkt het mij dat Big Brother nog veel actiever is in de VS dan in Europa, dus eigenlijk valt dat sowieso al af. Europa ook vanwege het gevoel dat me bekruipt als ik denk aan alle controle en registratie e.d.

    Mijn zusje woont in Nieuw Zeeland. We zouden er vanwege haar wel makkelijk naartoe kunnen, maar mijn man wil daar absoluut niet naartoe. Die heeft het niet meer zo heel erg op Nieuw Zeelanders nadat hij mijn zwager en zijn familie heeft leren kennen. Op zich zou dat wel een beter passend land bij ons zijn dan Nederland of België, denk ik. Dat het achterloopt op Nederland en België valt wel heel erg mee, hoor, als ik alle verhalen van mijn zusje hoor . Zij ervaart NZ niet echt als een achterlopend land, maar misschien is het dat toch wel.

    Zuid Afrika, dat zou misschien wel eens wat kunnen zijn. Mijn man heeft het daar al vaak over gehad. Ik zal eens fanatiek op Zuid Afrika gaan googlen, wie weet is dat het wel!

    We moeten echt eerst gaan oriënteren voor we eens een keer kunnen gaan kijken, want 5 of 6 vliegtickets zijn niet voor niets. Voor we eens gaan kijken willen we toch wel een beetje een idee hebben.

  • Hans

    Wat voor soort bedrijf wilt je man beginnen in het nieuwe land?

    Als je in ergens zit op 1 of 2 uur rijden van een stad, waar je naast buren enkele kilometers weg wonen dan zul je iets moeten doen waar je niet veel met mensen in aanraking hoeft te komen om toch te kunnen werken / de kost verdienen.

  • mark

    Ok ik begrijp het. Je woont in een suffig woonwijkje. Men klaagt over de hond.

    Je wil vrijheid en je velugels uitslaan. Op zoek naar avontuur, geen regels en geen “Big Brother”.

    Echter in elk land zijn regels: IN Zuid AFrika is het ook niet koek en ei. Ook moeilijk binnen te komen trouwens. Het is niet zo dat je gewoon je boeltje kan oppakken en ergens anders gaat wonen. Je moet voor elk land door alle emigratie regels heen. Er zijn mensen die dolgraag naar australie willen,maar gewoon er niet in kunnen omdat zij niet voldoen aan de emigratie regels. Het zelfde geldt voor Zuid Afrika, Canada, VS etc etc.

    Natuurlijk zijn er landen die makkelijker regels hebben of dat je met veel geld wat kan doen. Dat zijn dan ook de niet traditionele emigratie landen.

    Het is wel grappig dat veel Nederlanders emigreren naar Belgie, ivm de ruimte daar. Immers wat je in NL kan kopen voor een tussenwoning, heb je in Belgie(of Duitsland) al een vrijstaande woning. Terwijl jij Belgie weer te druk vindt

  • Farah

    Hans, mijn man rijdt nu ook min. een uur naar zijn bedrijf. Dat, of zelfs een stukje verder maakt niet uit. Hij zal waarschijnlijk ‘iets’ met auto's/vrachtwagens willen doen. Wat maakt niet uit, handel (import/export), poetsbedrijf, transport/logistiek wat dan ook.

    Mark, je ziet het bijna goed. Op dit moment wonen we aan de rand van een woonwijk wat wil zeggen dat we een vrijstaand huis hebben met 5000m2 grond. Niet echt suffig, maar niet wat we graag zouden willen.

    In de buurt zeuren ze wel over honden, maar dat is niet bepaald een reden om weg te gaan. Zou het gewoon leuker vinden als de honden niet altijd achter een hek hoefden te zitten. De Frans Bauer-muziek van de buren is misschien wel een reden om weg te gaan :-)

    Wat betreft dat vleugels uitslaan, dat is het niet echt. Wel een ontzettende angst voor het hele Big Brother gebeuren en waar dat toe zou kunnen leiden! En ja, ik weet het, uiteindelijk volgt dat dan ook in minder ontwikkelde landen, maar dan zijn die jaren toch weer gewonnen.

    Verder is het mijn droom om iets meer met mijn leven te bereiken dan mijn kinderen goed op te voeden en de wereld 4 geweldige wereldburgers te geven. Hoe of wat, dat weet ik niet, maar het is wel altijd een droom van mij geweest om een kindertehuis te beginnen ergens. Samen met mijn nichtje, die niet getrouwd is, geen kinderen heeft en inmiddels een kindertehuis heeft opgezet. Of dat ooit gaat lukken? Geen idee. Ideaal zou zijn als we over een paar jaar kunnen emigreren, mijn man daar een bedrijf opzet, ik mijn werk met onze kinderen verder afmaak en daarna kan beginnen aan iets te doen voor andere kinderen.

    Ik denk dat als we een land niet binnen zouden kunnen komen met een bedrijf (mits we genoeg meebrengen om te investeren natuurlijk), we evt. later met een diploma van mij en via een zendingsorganisatie wel een bepaald land binnen zouden kunnen komen. Misschien dat dat niet voor alle landen geldt, maar dat is dus deel van mijn, net begonnen, speurtocht om dat uit te zoeken op zook naar de ideale plaats voor ons.

    Ik heb ooit een docent gehad uit Zuid-Afrika. Misschien dat ik hem eens zou kunnen vragen hoe of wat.

    Ik weet ook wel dat er in elk land regels zijn. Daar zit ik niet zo mee. Ik ben niet iemand die verantwoordelijkheden of regels ofzo uit de weg wil gaan.

    Verder heb ik gewoon niets met Nederland. Ik heb bijna mijn halve leven niet in Nederland gewoond, maar in Duitsland en België. Ik heb op een internationale kostschool gezeten, vandaar dat ik nog steeds leef met het idee dat ik hier niet hoeft te blijven hangen. Hopelijk zal dat zo zijn. Ik heb veel mensen om mijn heen zien emigreren, besef me terdege dat het niet een kwestie is van boeltje oppakken en wegwezen (dan waren we allang weg). We willen gewoon de voor ons beste bestemming mogelijk kiezen en daar dan zo goed voorbereid als mogelijk is naartoe gaan.

    Bovenal, dromen zullen nooit en te nimmer uitkomen als niet geprobeerd wordt ze te realiseren.

  • p.

    Even uit curiositeit: hoe komt het dat je man het niet zo “op heeft” met Nieuw Zeelanders? In de 10 jaar dat we hier wonen hebben we louter goede ervaringen met de bevolking hier, uitzonderingen nagelaten. (De enige serieuze problemen die we hier hadden waren met diverse Nederlanders, maar dat terzijde)

    In Nieuw Zeeland groeit de groep Zuid Afrikaanse emigranten haast kwadratisch. Slechte vooruitzichten op gebied van veiligheid en economie zijn de grootste drijfveren voor hun vertrek.

    Maar ik denk dat je het beste op je eigen gevoel moet afgaan.

    Succes.

  • mark

    Een vrijstaand huis met 5000 m2 kost in nederland al tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen euro.

    De reden van de huizenprijzen in NL is ook de reden dat veel nederlanders verkassen naar Belgie en Duitsland. Ook vanwege de ruimte daar. De emigratiegolf vanuit Nederland was nog nooit zo groot de afgelopen jaar.

    De laatste tijd zie je meer een trend naar de tradiotionele emigratielanden.

    MBT Zuid Afrika is het grappig te constateren dat de zuidafrikaners het helemaal niet meer zien zitten in hun land, twerijl er een grote groep amerikanen en europeanen het geweldig vinden daar te wonen. De grondprijzen in de Kaap stijgen de pan uit en komen zelfs al richting Nederland. ( E1000,- per m2) Ja, Zuid AFrika is ook zeker veranderd.

    Jouw wens om de emigreren is anders. je hebt een mooi huis, flink wat grond, je man een eigen zaak. Maar toch heb je het niet naar je zin.

    Of het ligt aan jezelf of je vindt toch dat je in een verkeerd land woont.

    Misschien raadzaam om eens met een extern iemand te praten over je onvrede. Misschien kom je er dan wel uit wat je wil en naar welk land je eventueel wilt.Heeft mij ook geholpen.

  • Nathalie

    Hoi Farah,

    Niet dat het mijn zaak is hoor, maar ik vraag me toch iets af over het “thuis scholen” van de kinderen.

    Is het dan niet zo dat ze veel minder in contact komen met andere kinderen/mensen en toch een bepaald stukje van de ontwikkeling missen (ongeacht of ze thuis super goed begeleid worden of het niveau van de lessen)?

    Ze krijgen dan namelijk alleen mee wat er thuis gebeurd en niet veel van andere kinderen, culturen en/of gebruiken van andere kinderen/gezinnen.

    Je beschermt ze dan wel voor de al dan niet negatieve ontwikkeling van de maatschappij, wat ik misschien wel zie als iets positiefs, maar er zitten ook weer negatieve kanten aan lijkt mij zo.

    Niet dat ik kritiek heb hoor, maar ik vraag het me gewoon af, en ook de reden waarom je ze juist thuis lesgeeft ipv naar een school te gaan?

    Groetjes Nathalie

    Ps. Wat de landen betreft, als je niet veel geeft om luxe en comfort is Zuid Amerika misschien wel iets inderdaad. Of een cattle station in the middle of nowhere in Australie. Kinderen krijgen daar les via “school of the air”, radio dus. Ik heb eens een bezoekje gebracht aan die school. Erg interessant.

  • Joke.

    Hoi Farah.

    Ik heb de draad een beetje gevolgd.

    In Noorwegen moet iedereen naar school (terecht).

    Een kind heeft ook contacten met andere kinderen nodig.

    Zeker in een vreemd land, om de taal te leren, de gewoontes, de geschiedenis van dat land, enz.

    En natuurlijk het stukje socialiseren.

    Later zullen je kinderen ook de wijde wereld in gaan en dan zullen ze toch geleerd moeten hebben hoe met mensen om te gaan en wat er leeft onder de andere mensen.

    In Zuid-Afrika zijn er mensen die zelf hun kinderen les geven.

    oa Een vriendin van mij.

    Helaas is RSA op het moment geen land waar je je kapitaal in wilt investeren, want de kans is groot dat je het er niet meer mee uit krijgt als het je er toch niet bevalt.

    Je zal voor jezelf een lijstje moeten maken van je wensen en waar je denkt dat te kunnen verwezelijken….de rest van het gezin moet dat dan ook nog willen.

    Maar zo te lezen zou Australië een land voor je kunnen zijn.