Hier een krantenartikel uit het Nederlands Dagblad. Nederland moet echt eens gaan nadenken over het sociale klimaat.
Nederlands Dagblad 11 november 2006
http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_artikel&vorigDocument=&id=81551
Emigratie slecht voor economie
van onze redactie binnenland
DEN HAAG - De groter dan verwachte emigratie is slecht voor de arbeidsmarkt. Het vertrek van hoogopgeleiden zorgt op langere termijn voor problemen bij het vervullen van vacatures.
Dat verwacht hoogleraar sociale demografie Jan Latten.
De stijging van de emigratie heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zo verrast, dat de prognoses voor de bevolkingsgroei moeten worden verlaagd. Het CBS meldde gisteren dat in de eerste negen maanden van 2006 zo’n 100.000 mensen naar het buitenland vertrokken. Dat zijn er twaalfduizend meer dan vorig jaar. Als het zo doorgaat, zullen uiteindelijk dit jaar ruim 130.000 mensen zijn geëmigreerd: terug naar hun geboorteland of naar een geheel nieuw land. Als men immigratie en geboorte meerekent, zal de bevolking dit jaar met slechts twintigduizend groeien. Die groei is sinds het begin van de metingen in 1900 niet zo laag geweest.
De emigranten zijn in een aantal groepen te verdelen. Een kwart vestigt zich net over de grens in België en Duitsland in goedkopere huizen, maar blijft wel in Nederland werken. Eén op de tien is 55-plusser en vertrekt als ‘pensionado’ naar warmere oorden zoals Spanje. Een deel is ex-asielzoeker of terugkerend migrant. En een groot deel is hoogopgeleid, jong en vertrekt voor een betere baan en meer ruimte naar landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Canada.
Het vertrek van deze laatste groep heeft volgens hoogleraar Latten effect op de arbeidsmarkt. ,,De conjunctuur trekt aan en er komen meer banen’’, zegt Latten. ,,Maar over vijf jaar stoppen de babyboomers met werken en ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. Nu al zien we veel vraag naar goed opgeleide, initiatiefrijke mensen. Dat probleem zal schrijnender worden.â€Â
In december maakt het CBS bekend in hoeverre de bevolkingsprognoses moeten worden bijgesteld. De huidige modellen gaan ervan uit dat de bevolking vanaf 2035 krimpt. Dat moment zou echter wel eens aanzienlijk eerder kunnen komen, laat prof. Latten doorschemeren. Want naast de groeiende emigratie daalt het aantal immigranten en worden er minder baby’s geboren. En als de groter wordende groep ouderen ook nog vaker naar de zon vertrekt, heeft dat ook weer zijn effect.